Chleb żytni dla każdego na 1000 sposobów

Chleb żytni. Jeden sprawdzony przepis na wiele sposobów. Za każdym razem dzięki niewielkim zmianom możecie mieć chleb żytni o zdecydowanie innym smaku.
Chleb żytni ze śliwką
Chleb żytni ze śliwką jest tak dobry, że znika od razu. Dzieciaki jedzą go zamiast ciasta. Godny polecenia dla miłośników chleba z masłem.
Jak przygotować chleb żytni ze śliwką?
Jakie składniki na chleb żytni ze śliwką?
Ilość składników do wypiekacza lub na 2 długie keksówki:
Mąka żytnia 320g (ok. 2 i 1/3 szklanki)
Mąka pszenna 380g (ok. 2 i 2/3 szklanki
Woda 350ml (ok.1,5 szklanki)
Zakwas 170 ml – 180ml (2/3 szklanki)
Drożdże świeże* 12g
Miód lub cukier 0,5 łyżeczki
Suszone śliwki 200g
Sól 20g (3 płaskie łyżeczki)
Ilość składników na 3 długie keksówki:
Mąka żytnia 480g (3 ½ szklanki)
Mąka pszenna 570g (4 szklanki)
Woda 500ml (2 szklanki)
Zakwas 250 ml (1 szklanka)
Drożdże świeże* 18g
Miód lub cukier 1 płaska łyżeczka
Suszone śliwki 300g
Sól 30g (4-5 płaskie łyżeczki)
*zamiast 12g drożdży świeżych możecie dać 1½ łyżeczki do herbaty drożdży suszonych.
18g świeżych drożdży to 2 łyżeczki drożdży suszonych.
Sposób przygotowania.
Drożdże rozdrobić z niewielką ilością wody (1/3-1/2 szklanki) oraz z miodem lub z cukrem. Pozostawić w ciepłym miejscu na 15-20min.
Suszone śliwki pokroić na mniejsze kawałki (śliwkę na ok. 3 części).
Do miski wsypać mąkę, sól, dodać zakwas, uaktywnione drożdże. Wyrobić. Dodać suszone śliwki.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 2 godziny.
W moim wypiekaczu chleb żytni ze śliwką piekę 1,10h na najniższym stopniu przyrumienienia. W piekarniku proponowany czas wypieku to 1h w temp. 200oC.
Wyrabiając w wypiekaczu nie trzeba kroić śliwek, należy je dodać pod koniec wyrabiania ciasta.
W celu otrzymania chleba o innym smaku niż chleb żytni ze śliwką, w miejsce suszonych śliwek możemy wsypać żurawinę lub rodzynki.
Ta wersja chleba żytniego jest nieco przyspieszona niewielkim dodatkiem drożdży, dzięki czemu czas oczekiwania na wyrośnięcie chleba został skrócony z 8-12h do 2h.
Ilość drożdży metodą prób i błędów obniżyłam do minimum. Mąki żytniej w większej ilości nie polecam, wychodzi zakalec.
Kolejna modyfikacja tego przepisu, to chleb żytni pełnoziarnisty.
Chleb żytni pełnoziarnisty
Jak przygotować chleb żytni pełnoziarnisty?
Zasada przygotowania jest taka sama jak chleba żytniego z suszoną śliwką. W miejsce suszonych śliwek dodajemy w sumie 200g ziaren.
Oto propozycje: siemię lniane, pestki słonecznika, pestki dyni, nasiona sezamu.
Część mąki żytniej, np. 100g, możemy zastąpić mąką żytnią razową. Mamy wtedy chleb bogatszy o otręby.
Jeśli macie ochotę dorzucić otręby lub płatki owsiane, to część ziaren zastąpcie tymi składnikami.
Życzę udanych wypieków!
Dajcie znać jak Wam smakował chleb?
Dodaj komentarz