Chleb żytni dla każdego na 1000 sposobów

Chleb żytni pełnoziarnisty

Chleb żytni. Jeden sprawdzony przepis na wiele sposobów. Za każdym razem dzięki niewielkim zmianom możecie mieć chleb żytni o zdecydowanie innym smaku.

Chleb żytni ze śliwką

Chleb żytni ze śliwką

Chleb żytni ze śliwką jest tak dobry, że znika od razu. Dzieciaki jedzą go zamiast ciasta. Godny polecenia dla miłośników chleba z masłem.

Jak przygotować chleb żytni ze śliwką?

Jakie składniki na chleb żytni ze śliwką?

Ilość składników do wypiekacza lub na 2 długie keksówki:

Mąka żytnia                320g (ok. 2 i 1/3 szklanki)

Mąka pszenna            380g (ok. 2 i 2/3 szklanki

Woda                          350ml (ok.1,5 szklanki)

Zakwas                       170 ml – 180ml (2/3 szklanki)

Drożdże świeże*         12g

Miód lub cukier          0,5 łyżeczki

Suszone śliwki             200g

Sól                               20g (3 płaskie łyżeczki)

 

Ilość składników na 3 długie keksówki:

Mąka żytnia                480g (3 ½ szklanki)

Mąka pszenna            570g (4 szklanki)

Woda                          500ml (2 szklanki)

Zakwas                       250 ml (1 szklanka)

Drożdże świeże*         18g

Miód lub cukier          1 płaska łyżeczka

Suszone śliwki             300g

Sól                               30g (4-5 płaskie łyżeczki)

*zamiast 12g drożdży świeżych możecie dać 1½ łyżeczki do herbaty drożdży suszonych.
18g świeżych drożdży to 2 łyżeczki drożdży suszonych.

Sposób przygotowania.

Drożdże rozdrobić z niewielką ilością wody (1/3-1/2 szklanki) oraz z miodem lub z cukrem. Pozostawić w ciepłym miejscu na 15-20min.
Suszone śliwki pokroić na mniejsze kawałki (śliwkę na ok. 3 części).
Do miski wsypać mąkę, sól, dodać zakwas, uaktywnione drożdże. Wyrobić. Dodać suszone śliwki.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 2 godziny.

W moim wypiekaczu chleb żytni ze śliwką piekę 1,10h na najniższym stopniu przyrumienienia. W piekarniku proponowany czas wypieku to 1h w temp. 200oC.

Wyrabiając w wypiekaczu nie trzeba kroić śliwek, należy je dodać pod koniec wyrabiania ciasta.

W celu otrzymania chleba o innym smaku niż chleb żytni ze śliwką, w miejsce suszonych śliwek możemy wsypać żurawinę lub rodzynki.

Ta wersja chleba żytniego jest nieco przyspieszona niewielkim dodatkiem drożdży, dzięki czemu czas oczekiwania na wyrośnięcie chleba został skrócony z 8-12h do 2h.
Ilość drożdży metodą prób i błędów obniżyłam do minimum. Mąki żytniej w większej ilości nie polecam, wychodzi zakalec.

Kolejna modyfikacja tego przepisu, to chleb żytni pełnoziarnisty.

Chleb żytni pełnoziarnisty

Chleb żytni pełnoziarnistyJak przygotować chleb żytni pełnoziarnisty?

Zasada przygotowania jest taka sama jak chleba żytniego z suszoną śliwką. W miejsce suszonych śliwek dodajemy w sumie 200g ziaren.
Oto propozycje: siemię lniane, pestki słonecznika, pestki dyni, nasiona sezamu.

Część mąki żytniej, np. 100g, możemy zastąpić mąką żytnią razową. Mamy wtedy chleb bogatszy o otręby.
Jeśli macie ochotę dorzucić otręby lub płatki owsiane, to część ziaren zastąpcie tymi składnikami.

 

Życzę udanych wypieków!

Dajcie znać jak Wam smakował chleb?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.