Rzeżucha – jak ją polubić?

Rzeżucha

Rzeżucha, zatem zaczynamy

Wiesz, że warto spożywać rzeżuchę, ale nie możesz przekonać się do jej smaku. Dlatego podpowiem, gdzie i jak ją mieszać, żebyś stopniowo dołączył do grona jej miłośników.
Rzeżucha zaprasza do wspólnego czarowania potraw.

 

Polubić rzeżuchę
Rzeżucha jako dodatek do surówek

Wystarczy, że do ulubionych surówek będziesz dorzucać odrobinkę rzeżuchy. Na początek niewiele, żeby się nie zrazić. I nie do każdej surówki. Różnorodność jest ważna. Oto propozycje:

  • Surówka z kapusty pekińskiej

skład: kapusta pekińska, marchew, papryka czerwona, pomidor, czosnek, oliwa, jogurt naturalny, rzeżucha, sól, pieprz.

  • Surówka z ukwaszonych czerwonych buraczków

skład: ukwaszone buraczki, oliwa, rzeżucha
Buraczki ścieramy na najdrobniejszych oczkach na tarce. Dodajemy resztę składników.

  • Sałata z rzeżuchą

skład: mieszanka sałat, pomidor, czarne oliwki, czosnek lub czerwona cebulka, rzeżucha, oliwa, ocet jabłkowy lub sok z cytryny, sól
Im więcej dodajemy rzeżuchy, tym mniej czosnku lub czerwonej cebulki.


Rzeżucha jako dodatek do twarogu

Na początek, żeby polubić rzeżuchę, najlepiej jest ją dodawać obok innych składników. W twarogu dobrze komponuje się obok rzodkiewki albo papryki.
Gdy już zaakceptujecie charakterystyczny smak rzeżuchy, sam twaróg ze wspomnianą roślinką będzie stanowił doskonały posiłek.


Rzeżucha jako dodatek do kanapek

Razowiec z masłem i z rzeżuchą. Pycha! I nic więcej nie potrzeba.
A na początek, na przyzwyczajenie, można delikatnie posypać rzeżuchą kanapkę. Dla dzieci wersja z ukrytą rzeżuchą. Drobno pokrojoną rzeżuchę sypiemy pod to, co akurat dziecko ma na kanapce. Oczywiście dżem lub masło orzechowe w tym przypadku odpada 🙂
Propozycja:
chleb razowy, masło, drobno pokrojona rzeżucha, pasztet roślinny.


Rzeżucha jako dodatek do jajek

Tak jak sypiemy jajka pokrojone na połówki szczypiorkiem, tak samo możemy posypać rzeżuchą lub i jednym i drugim.


Pasta z rzeżuchą

To kolejna propozycja z jajkami. Żółtka z jajek ugotowanych na twardo rozgniatamy z masłem w takiej proporcji, żeby powstała pasta. Dodajemy drobno posiekaną rzeżuchę i sól do smaku.

Smacznego!

Gdy już polubicie smak rzeżuchy, polecam zupę: krem z rzeżuchą.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.