Syrop z kwiatów czarnego bzu – przepis
Syrop z kwiatów czarnego bzu jest doskonałym środkiem wzmacniającym, bogatym we flawonoidy, fitosterole, witaminy i potas. Syrop z z kwiatów czarnego bzu powinien być stosowany przy przeziębieniach, osłabieniu, jako środek regulujący przemianę materii, znakomity na kaszel.
Jak przygotować syrop z kwiatów czarnego bzu ?
Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu jest bardzo prosty i nie wymaga wielu składników (oprócz oczywiście zebrania samych kwiatów czarnego bzu).
Kluczem do sukcesu okazuje się odnalezienie El dorado czarnego bzu. Jak widać na powyższym zdjęciu, syrop z kwiatów czarnego bzu zapowiada się obiecująco.
Kiedy zbieramy kwiaty czarnego bzu ?
Kwiaty czarnego bzu zbieramy, w celu uzyskania surowca najwyższej jakości, na początku lub w pełni kwitnienia, która przypada od połowy maja do początku czerwca. Najlepszy czas na zbiór to godziny przedpołudniowe, po obeschnięciu rosy, lub późne popołudnie. Ten cenny surowiec pozyskujemy z krzewów czarnego bzu, który często rośnie na skrajach lasów, przy rowach melioracyjnych, rzekach oraz na miedzach.
Za zbiorem w początkowym okresie kwitnienia przemawia jeszcze wygoda, odpada wtedy problem z nieproszonymi lokatorami. Jeśli jednak zrywamy kwiaty później i w baldachach znajdują się małe czarne robaczki, nie obtrząsajmy ich, gdyż wtedy usuniemy wraz z nimi cenny pyłek kwiatowy. Pozbędziemy się ich układając kwiaty na arkuszu białego papieru bądź na białym prześcieradle.
Syrop z kwiatów czarnego bzu – jakie składniki?
8 litrów baldachów z kwiatami czarnego bzu (ok. 500g baldachów)
4 kg cukru
sok z 5 cytryn
5l wody
Jak przygotować syrop z kwiatów czarnego bzu ?
Do oddzielonych od szypułek kwiatów ułożonych np. w słoju, należy dodać wrzącą zalewę sporządzoną z wody, cukru i soku z cytryn. Słój przykrywamy, a następnie odstawiamy na 2-4 dni. Nie zapominajmy o tym, aby raz dziennie mieszać zawartość naczynia.
Gdy już minie wspomniany okres, musimy przecedzić prawie gotowy syrop z kwiatów bzu czarnego. Proponuje do tego celu użyć sitka o drobnych oczkach, dzięki czemu zatrzymamy drobne zanieczyszczenia a nasz syrop będzie miał klarowny wygląd. Następnie rozlewamy do butelek i pasteryzujemy.
Jak syrop z kwiatów czarnego bzu spasteryzować domowym sposobem?
Pasteryzacja to nic innego jak proces dzięki, któremu nasz syrop z kwiatów czarnego bzu będzie mógł spokojnie przetrzymać w naszej spiżarce długi okres. Zasady pasteryzacji przedstawione są w portalu abczdrowie.
Teraz mamy gotowy syrop z kwiatów czarnego bzu.
Syrop z kwiatów czarnego bzu ma zastosowania w medycynie naturalnej.
There is definately a lot to find out about this topic.
I really like all the points you’ve made.