Budyń z dyni

Budyń z dyni

Potrzebujecie pomysłu na szybkie, lekkie i pożywne danie?

Oto on:

Budyń z dyni

 

Smaczny posiłek, a przy tym obfitujący w składniki mineralne, witaminy, pektyny i kwasy organiczne. Na pewno podając budyń z dyni możemy powiedzieć „na zdrowie”. Skorzystamy z właściwości wzmacniających miąższu dyni oraz z właściwości regulujących przemianę materii i  odtruwających. Dobrze jest spożywać dynię w zapobieganiu chorobom układu krążenia, chorobom nowotworowym i cukrzycy, a także przy bezsenności i niewydolności nerek.

 

Na początek przepis na wersję podstawową, najszybszą, którą potem możecie modyfikować na tysiące różnych sposobów. Również w wersji podstawowej zaproponuję zmiany, gdyż nie każdy posiada akurat agar – agar, nie każdy może spożywać agar – agar lub miód. Pokombinujemy i wyjdzie pyszne danie. Zapraszam.

Przepis podstawowy na budyń z dyni

Jakie składniki na budyń z dyni?

  • dynia – 1,0 kg (po obraniu)
  • agar-agar – 10 g
  • miód – 2 łyżki
  • woda – 500 ml

Jakie dodatkowe składniki na budyń z dyni?

Żeby nasz budyń miał wyrazisty smak trzeba koniecznie dodać jakieś przyprawy. Oto propozycje:

  • cynamon – 1/2 łyżeczki + kardamon – 1/3 łyżeczki
  • wanilia
  • kakao – 1 pełna łyżka + pokruszone orzechy

Do każdej z wymienionych wyżej wersji możecie dorzucić jeszcze 1 łyżkę soku z cytryny.

Przygotowanie

Dynię obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. Wrzucamy na gotującą się wodę (500 ml) i gotujemy do miękkości, ok. 10 minut. Dodajemy agar rozsypując go po powierzchni i  ciągle mieszając, żeby nie potworzyły się grudki. Trochę studzimy. Dodajemy miód. Rozdrabniamy blenderem.

Jak zastąpić w przepisie agar-agar?

Zamiast agar-agar możemy dodać zwykłą mąkę ziemniaczaną w ilości 1 łyżki, którą rozrabiamy w około 60 – 70 ml zimnej wody, tj. ok. 1/3 szklanki (podbieramy trochę wody z 500 ml). Z mąką ziemniaczaną otrzymacie typową konsystencję budyniu.

Dodatek ugotowanej kaszy jaglanej w ilości ok. 1 szklanki zapewni również gęstą konsystencję naszego budyniu.
Zwiększy nam się w tej wersji trochę objętość, dlatego dobrze jest dodać większą ilość składników smakowych.

Jak zastąpić w przepisie miód?

Fajny smak budyniu uzyskamy dodając zamiast miodu syrop klonowy. Można również osłodzić zmiksowanymi daktylami lub rodzynkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.