Budyń z dyni

Potrzebujecie pomysłu na szybkie, lekkie i pożywne danie?
Oto on:
Budyń z dyni
Smaczny posiłek, a przy tym obfitujący w składniki mineralne, witaminy, pektyny i kwasy organiczne. Na pewno podając budyń z dyni możemy powiedzieć „na zdrowie”. Skorzystamy z właściwości wzmacniających miąższu dyni oraz z właściwości regulujących przemianę materii i odtruwających. Dobrze jest spożywać dynię w zapobieganiu chorobom układu krążenia, chorobom nowotworowym i cukrzycy, a także przy bezsenności i niewydolności nerek.
Na początek przepis na wersję podstawową, najszybszą, którą potem możecie modyfikować na tysiące różnych sposobów. Również w wersji podstawowej zaproponuję zmiany, gdyż nie każdy posiada akurat agar – agar, nie każdy może spożywać agar – agar lub miód. Pokombinujemy i wyjdzie pyszne danie. Zapraszam.
Przepis podstawowy na budyń z dyni
Jakie składniki na budyń z dyni?
- dynia – 1,0 kg (po obraniu)
- agar-agar – 10 g
- miód – 2 łyżki
- woda – 500 ml
Jakie dodatkowe składniki na budyń z dyni?
Żeby nasz budyń miał wyrazisty smak trzeba koniecznie dodać jakieś przyprawy. Oto propozycje:
- cynamon – 1/2 łyżeczki + kardamon – 1/3 łyżeczki
- wanilia
- kakao – 1 pełna łyżka + pokruszone orzechy
Do każdej z wymienionych wyżej wersji możecie dorzucić jeszcze 1 łyżkę soku z cytryny.
Przygotowanie
Dynię obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. Wrzucamy na gotującą się wodę (500 ml) i gotujemy do miękkości, ok. 10 minut. Dodajemy agar rozsypując go po powierzchni i ciągle mieszając, żeby nie potworzyły się grudki. Trochę studzimy. Dodajemy miód. Rozdrabniamy blenderem.
Jak zastąpić w przepisie agar-agar?
Zamiast agar-agar możemy dodać zwykłą mąkę ziemniaczaną w ilości 1 łyżki, którą rozrabiamy w około 60 – 70 ml zimnej wody, tj. ok. 1/3 szklanki (podbieramy trochę wody z 500 ml). Z mąką ziemniaczaną otrzymacie typową konsystencję budyniu.
Dodatek ugotowanej kaszy jaglanej w ilości ok. 1 szklanki zapewni również gęstą konsystencję naszego budyniu.
Zwiększy nam się w tej wersji trochę objętość, dlatego dobrze jest dodać większą ilość składników smakowych.
Jak zastąpić w przepisie miód?
Fajny smak budyniu uzyskamy dodając zamiast miodu syrop klonowy. Można również osłodzić zmiksowanymi daktylami lub rodzynkami.
Dodaj komentarz