Pyszne owocowo – czekoladowe fondue
Masz ochotę na coś pysznego, sezonowego i zdrowego. Proponuję ci czekoladowe fondue, które zachwyca każdego, i dzieci i dorosłych.
Podanie owoców w formie czekoladowego fondue jest świetnym sposobem na przemycenie ich dzieciom, które za nimi nie przepadają lub po prostu na różnorodność na stole.
Czekoladowe fondue jest też dobrą propozycją na przygotowanie czegoś szybkiego i ciekawie prezentującego się na spotkanie ze znajomymi lub na romantyczną kolację.
Mamy teraz ogrom owoców sezonowych, więc warto je wykorzystać i dla urozmaicenia przyrządzić z nich czekoladowe fondue. Pyszne owoce zanurzamy w równie pysznej i zdrowej polewie czekoladowej.
To do dzieła!
Jakie składniki na czekoladowe fondue?
Składniki podstawowe
- wybrane owoce, np. truskawki, maliny, brzoskwinie, czereśnie, wiśnie, nektarynki, banan, ananas
- masło orzechowe – 2 łyżki
- olej kokosowy – 2 łyżki
- miód (lub syrop klonowy) – 2 łyżki
- kakao – 2 łyżki
- woda – ok. 1 – 2 łyżki*
*wodę dodajemy, gdy polewa szybko się zestala, np. gdy składnikiem jest miód, który szybko krystalizuje lub gdy używamy masła orzechowego kremowego a nie masła orzechowego z kawałkami orzechów.
Składniki dodatkowe
- posypka: orzechy, wiórki kokosowe, prażony sezam, płatki migdałowe
Jakie akcesoria do przygotowania czekoladowego fondue?
- salaterka średniej wielkości na polewę czekoladową
- mała salaterka na posypkę (opcjonalnie)
- wykałaczki do nadziewania owoców
Czekoladowe fondue – sposób przygotowania
Owoce umyjcie, odszypułkujcie, wydrylujcie bądź obierzcie, w zależności od potrzeby. Następnie pokrójcie je w zgrabne kawałki, łatwe do nakłucia na wykałaczkę. Maliny i małe truskawki zostawiamy w całości.
W małym garnuszku delikatnie ogrzewamy do rozpuszczenia olej kokosowy, masło orzechowe i miód cały czas mieszając, dodajemy kakao.
Możecie najpierw dodać tylko 1 łyżkę kakao i spróbować jak wam smakuje. To samo dotyczy słodkości polewy czekoladowej. Być może preferujecie ją w wersji bardziej słodkiej.
Jeśli skusicie się jeszcze na posypkę, np. z orzechów, to trzeba je dosyć mocno rozdrobnić.
Jak podać czekoladowe fondue?
Polewę czekoladową przelejcie do salaterki. Do utrzymania właściwej konsystencji polewy z tego przepisu podgrzewacz nie jest konieczny, gdyż olej kokosowy jest płynny w temperaturze pokojowej.
Przygotowane owoce ułóżcie na talerzu.
Jeśli zdecydujecie się na posypkę, napełnijcie nią małą miseczkę.
Każdy ze smakoszy otrzymuje talerzyk i wykałaczkę. W przypadku dzieci, szczególnie tych mniejszych, polecam, żeby był to widelec.
Deser gotowy.
Smacznego!
Dajcie znać, jak wam smakowało czekoladowe fondue, czy lubicie takie desery?
Moje dzieci bardzo lubią ten deser i sposób jego podania. Biorą też udział w jego zaplanowaniu i przygotowaniu, więc od początku daje im to dużo radości.
Dzieci mają też różne smaki, które nas czasami zaskakują. Kalarepka w czekoladzie? Czemu nie!
Dodaj komentarz