<

Wartość odżywcza truskawek – letnia bomba witaminowa

Zbliża się wielkimi krokami pełnia sezonu truskawkowego, okresu, kiedy możemy zebrać lub kupić piękne, czerwone, słodkie i pachnące truskawki, które dojrzewały na słońcu.
Dużą uwagę skupiają obecnie superfoods, a tymczasem nasze rodzime owoce, w tym również truskawki, też stanowią bogate źródło składników bioaktywnych.
Przyjrzyjmy się więc, jak cenne są nasze truskawki, jaka jest wartość odżywcza truskawek.

Wartość odżywcza truskawek

Wartość odżywcza truskawek. Witamina C

Zawartością witaminy C ok. 62 mg/100g truskawki przewyższają cytrynę (53 mg/100 g). Ustępują zdecydowanie owocowi dzikiej róży (426mg/100g), czy czarnej porzeczki (181mg/100g). Jednak z uwagi na fakt, że zazwyczaj spożywamy ich zdecydowanie więcej niż garść, możemy potraktować je jako bogate źródło witaminy C.
Najlepsze są owoce w pełni dojrzałe, gdyż zawierają wtedy 20% więcej witaminy C niż owoce dojrzewające.

Wartość odżywcza truskawek. Żelazo i fosfor

Wysoka zawartość żelaza i fosforu klasyfikuje truskawki na pierwszym miejscu wśród krajowych owoców.  Ponadto zawierają dużo innych mikro- i makroelementów, jak m.in. fosfor, wapń, magnez, sód i potas.

Wartość odżywcza truskawek. Polifenole

Truskawki charakteryzują się znaczną ilością związków przeciwutleniających – polifenoli (155 mg/100 g), w tym antocyjanów (39,6 mg/100 g). Polifenole roślinne wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Dzięki swoim właściwościom odgrywają znaczną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych i układu krążenia.

Wartość odżywcza truskawek. Cukry

W naszych pysznych truskawkach nie mogłoby zabraknąć cukrów (6-9%). Mowa tu o tych dobrych cukrach, których nie musicie omijać, a które są dla nas niezbędne. Co ciekawe, wśród węglowodanów zawartych w truskawkach przeważają lewulozy dobrze tolerowane przez osoby chore na cukrzycę.

Wartość odżywcza truskawek…

Co jeszcze cennego jest w tych małych, aromatycznych owocach?
Jak w każdych owocach, tak i w truskawkach występują kwasy organiczne, tu w przeważającej ilości kwas cytrynowy oraz kwas jabłkowy. Ponadto truskawki zawierają szereg witamin, m.in. witaminy z grupy B, witaminę A, E, K oraz wspominaną wyżej witaminę C.

Wartość odżywcza truskawek. Kaloryczność

Tu informacja dla osób, które z powodów zdrowotnych muszą liczyć kalorie. Truskawki charakteryzuje niska kaloryczność (32 kcal/100g).

Ważna informacja

Ograniczenie w łasuchowaniu truskawek może nie spodobać się małym dzieciom. Czasami mogą alergizować. Z tych pysznych owoców często też rezygnują karmiące mamy.

Truskawki należą do moich ulubionych owoców. Nie spożywam ich poza sezonem, dlatego jeszcze bardziej cieszą, gdy wreszcie nadchodzi czas ich zbiorów.
A jakie są wasze ulubione owoce?
Czy też możecie zajadać się truskawkami codziennie i nie czujecie ich przesytu?

Podobne wpisy:

Udostępnij ten wpis swoim znajomym na:

2 Responses to Wartość odżywcza truskawek – letnia bomba witaminowa

  1. Weronika napisał(a):

    W tym roku truskawki były jakieś mało słodkie, wszystko przez tą słabą pogodę.

    • Hygia napisał(a):

      Niestety i do tego drogie dla osób planujących robić przetwory. Z mojego sadu truskawki były zdecydowanie słodsze od tych kupnych, odmiana Senga Sengana, tyle że zamiast wysypu w tym roku miałam ich tak małą ilość, że tylko starczyło na bieżące objadanie się nimi dla dzieci.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.