Wartość odżywcza truskawek – letnia bomba witaminowa
Zbliża się wielkimi krokami pełnia sezonu truskawkowego, okresu, kiedy możemy zebrać lub kupić piękne, czerwone, słodkie i pachnące truskawki, które dojrzewały na słońcu.
Dużą uwagę skupiają obecnie superfoods, a tymczasem nasze rodzime owoce, w tym również truskawki, też stanowią bogate źródło składników bioaktywnych.
Przyjrzyjmy się więc, jak cenne są nasze truskawki, jaka jest wartość odżywcza truskawek.
Wartość odżywcza truskawek
Wartość odżywcza truskawek. Witamina C
Zawartością witaminy C ok. 62 mg/100g truskawki przewyższają cytrynę (53 mg/100 g). Ustępują zdecydowanie owocowi dzikiej róży (426mg/100g), czy czarnej porzeczki (181mg/100g). Jednak z uwagi na fakt, że zazwyczaj spożywamy ich zdecydowanie więcej niż garść, możemy potraktować je jako bogate źródło witaminy C.
Najlepsze są owoce w pełni dojrzałe, gdyż zawierają wtedy 20% więcej witaminy C niż owoce dojrzewające.
Wartość odżywcza truskawek. Żelazo i fosfor
Wysoka zawartość żelaza i fosforu klasyfikuje truskawki na pierwszym miejscu wśród krajowych owoców. Ponadto zawierają dużo innych mikro- i makroelementów, jak m.in. fosfor, wapń, magnez, sód i potas.
Wartość odżywcza truskawek. Polifenole
Truskawki charakteryzują się znaczną ilością związków przeciwutleniających – polifenoli (155 mg/100 g), w tym antocyjanów (39,6 mg/100 g). Polifenole roślinne wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Dzięki swoim właściwościom odgrywają znaczną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych i układu krążenia.
Wartość odżywcza truskawek. Cukry
W naszych pysznych truskawkach nie mogłoby zabraknąć cukrów (6-9%). Mowa tu o tych dobrych cukrach, których nie musicie omijać, a które są dla nas niezbędne. Co ciekawe, wśród węglowodanów zawartych w truskawkach przeważają lewulozy dobrze tolerowane przez osoby chore na cukrzycę.
Wartość odżywcza truskawek…
Co jeszcze cennego jest w tych małych, aromatycznych owocach?
Jak w każdych owocach, tak i w truskawkach występują kwasy organiczne, tu w przeważającej ilości kwas cytrynowy oraz kwas jabłkowy. Ponadto truskawki zawierają szereg witamin, m.in. witaminy z grupy B, witaminę A, E, K oraz wspominaną wyżej witaminę C.
Wartość odżywcza truskawek. Kaloryczność
Tu informacja dla osób, które z powodów zdrowotnych muszą liczyć kalorie. Truskawki charakteryzuje niska kaloryczność (32 kcal/100g).
Ważna informacja
Ograniczenie w łasuchowaniu truskawek może nie spodobać się małym dzieciom. Czasami mogą alergizować. Z tych pysznych owoców często też rezygnują karmiące mamy.
Truskawki należą do moich ulubionych owoców. Nie spożywam ich poza sezonem, dlatego jeszcze bardziej cieszą, gdy wreszcie nadchodzi czas ich zbiorów.
A jakie są wasze ulubione owoce?
Czy też możecie zajadać się truskawkami codziennie i nie czujecie ich przesytu?
W tym roku truskawki były jakieś mało słodkie, wszystko przez tą słabą pogodę.
Niestety i do tego drogie dla osób planujących robić przetwory. Z mojego sadu truskawki były zdecydowanie słodsze od tych kupnych, odmiana Senga Sengana, tyle że zamiast wysypu w tym roku miałam ich tak małą ilość, że tylko starczyło na bieżące objadanie się nimi dla dzieci.