Chleb żytni pełnoziarnisty z kaszą gryczaną / jaglaną.

Chleb przygotowany na zakwasie, wzbogacony wartościową kaszą gryczaną lub jaglaną. Oczywiście nie mogło zabraknąć w składzie płatków, otrąb i ziaren. Ten chleb możecie wypiekać na samej mące żytniej, bez dodatku pszennej. Dobrze przechowuje się. Prawdziwy, ciężki, zdrowy razowiec.

Przepis na chleb z kaszą gryczaną (lub jaglaną)

Jakie składniki na chleb z kaszą gryczaną (lub jaglaną)?

Ilość składników na chleb do wypiekania w automacie lub na 2 długie keksówki:

mąka żytnia700g (5 szklanek)

płatki owsiane70g (1/2 szklanki)

otręby pszenne  – 30g (1/2 szklanki)

siemię lniane, nasiona90g (1/2 szklanki)

nasiona słonecznika90g (1/2 szklanki)

pestki dyni90g (1/2 szklanki)

miód (opcjonalnie) – 40g (1 czubata łyżka)

zakwas120-130g (7 łyżek) lub ciasto z poprzedniego wypieku 120-130g (2 czubate łyżki)

sól20g (3 płaskie łyżeczki)

kasza*120-150g (1 szklanka)

woda650ml (2 i 1/2 szklanki)

 

Ilość składników na chleb na 3 długie keksówki:

mąka żytnia1100g (8 szklanek)

płatki owsiane100g (3/4 szklanki)

otręby pszenne  – 50g (3/4 szklanki)

siemię lniane, nasiona130g (3/4 szklanki)

nasiona słonecznika130g (3/4 szklanki)

pestki dyni130g (3/4 szklanki)

miód (opcjonalnie) – 60g (2 łyżki)

zakwas180-190g (10 łyżek) lub ciasto z poprzedniego wypieku 180-190g (3 czubate łyżki)

sól30g (5 płaskich łyżeczek)

kasza*180-220g (1 i 1/2 szklanki)

woda 1l (4 szklanki)

*podana ilość kaszy gryczanej lub jaglanej, to ilość po ugotowaniu.

Sposób przygotowania chleba z kaszą gryczaną (lub jaglaną)

Dobrze jest wcześniej zaplanować pieczenie tego chleba, gdyż potrzebujemy do niego ugotowaną i wystudzoną kaszę gryczaną lub jaglaną. Jeśli do jakiegoś posiłku gotujecie kasze, dobrze jest wtedy ugotować jej więcej. Kasze te dobrze przechowują się w lodówce, gryczaną przechowuję do 2 dni, jaglaną do 3 dni.
Wyrabiając w misce wsypujemy do niej mąkę, płatki, otręby, nasiona, dodajemy zakwas, sól, wodę, ewentualnie miód.
Jeśli dodacie miód chleb będzie miał charakterystyczny słodkawy smak. Ja lubię obie wersje: chleb bez miodu oraz chleb z miodem, więc używam tego składnika naprzemiennie. Możecie również pokusić się i zrobić „chleb na miodzie” dodając drugie tyle miodu, też wyjdzie.
Rezygnując z dodatku miodu nie musicie zastępować go cukrem.

Ciasto na chleb wyrabiamy ręcznie lub mikserem przy użyciu takich zakręconych łopatek, na najmniejszych obrotach, żeby nie „zajechać” silnika miksera i kończymy wyrabianie ręcznie. Jeśli macie urządzenie przeznaczone do tego celu, to jesteście w grupie szczęśliwców, którzy oszczędzają czas i mają odrobinę wygodniej. Ja obecnie nie posiadam odpowiedniego sprzętu, ale tak bardzo moja rodzinka lubi prawdziwe, wartościowe chleby, że dzielnie wyrabiam drugim sposobem (mikser + ręcznie).

Gotowym ciastem na chleb napełniamy keksówki, do 2/3 objętości, wyłożone wcześniej papierem do pieczenia lub pozostawiamy ciasto w wypiekaczu do wyrośnięcia (maksymalnie 12h, gdy jest bardzo ciepło, to czasami 8h wystarczy). Proponowany czas wypieku chleba, to w wypiekaczu 1h, w piekarniku 1h 10min w temperaturze 200°C.
Ja w swoim wypiekaczu muszę już zwiększać czas wypieku do 1h30min, gdyż, jak się dowiedziałam w serwisie, przez okres 3 lat eksploatowałam urządzenie intensywnie i zużyły się grzałki 🙁

Dodatkowe uwagi do przepisu na chleb z kaszą gryczaną / jaglaną

Jeśli chcecie mieć trochę lżejszy chleb, możecie np. dać 250g mąki pszennej i 450g mąki żytniej. Z samej żytniej chleb wychodzi bardziej wilgotny.
Część mąki żytniej zastępuję często żytnią razową (100-250g).
W dodatkach oczywiście dowolność. Inne propozycje: sezam, kminek, czarnuszka, orzechy oraz słodkie dodatki – rodzynki, suszone śliwki, wiśnie, żurawina.
Kaszę gryczaną stosuję niepaloną, ma więcej wartości odżywczych niż palona. Z paloną nie mam doświadczenia, ale myślę, że chleb wyjdzie równie smaczny.

Na kolejny chleb dobrze jest oddzielić do słoika (tak do 2/3 jego objętości) trochę ciasta z bieżącego wypieku. Dlatego zostawiamy w słoiku odrobinę miejsca, gdyż odłożone ciasto, nawet w lodówce, podrośnie nam. Jeśli planujecie wypiek za 2 dni,  zostawcie słoik z jego zawartością np. na dobę na wierzchu. Jeśli później, od razu możecie schować ciasto do lodówki i przechowywać do 2 tygodni.
Proponuję przy częstszych wypiekach od razu odłożyć więcej ciasta do słoika średniej wielkości, odpada częste mycie naczynia, które do najprzyjemniejszych prac nie należy.
Na zakwasie chleb wychodzi równie dobry jak na cieście ukwaszonym.

Wkrótce święta. Warto zrobić chleb na zakwasie. Po pierwsze, jeśli nie pieczecie na co dzień, fajnie chociaż od święta mieć prawdziwy chleb. Po drugie, ten chleb dobrze się przechowuje i przy nawale innych zadań kuchennych możecie przygotować go najwcześniej. Najdłużej zdarzyło mi się mieć ten chleb 5 dni i był pyszny.

Życzę Wam udanych wypieków!

Kasia

 

 

 

2 Responses to Chleb żytni pełnoziarnisty z kaszą gryczaną / jaglaną.

  1. Jogle pisze:

    czy wystarczy wymieszac wszystkie skladniki i od razu mozna piec? czy tez ciasto musi najpierw wyrosnac?

    • Hygia pisze:

      Musi wyrosnąć. Dziękuję za komentarz, już uzupełniłam. O tej porze roku ciasto wyrasta 10-12h.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.