Przetwory z cytryńca chińskiego dla zdrowia

Przetwory z cytryńca chińskiego występują m.in. jako suszone owoce czy też suplementy diety w postaci kapsułek. Na naszym rynku nie ma jeszcze w sprzedaży owoców w postaci świeżej. Możemy spodziewać się ich za kilka lat, gdyż cytryniec zaczyna owocować dopiero w 4-6 roku po posadzeniu. Poniżej podaję przepisy na przygotowanie przetworów z cytryńca chińskiego, zarówno z suszonych, jak i świeżych owoców oraz z innych części rośliny.

Jakie przetwory z cytryńca chińskiego?

Napar

  • 4-5 łyżeczek suszonych jagód zalać (na ok. 15 min.) 2 szkl. wrzątku.
  • 10 g liści (świeżych lub suszonych) zalać 1 l wrzącej wody. Pozostawić pod przykryciem na 10 min.

Nalewka

  • Liście, owoce, pocięte pędy lub korę zalać 50-60% alkoholem w stosunku 1:5.

Dawkowanie: 15 ml razy dziennie lub 30 ml 1 raz dziennie.

  • Liście, owoce, pocięte pędy lub korę zalać 96% alkoholem w stosunku 1:10.

Dawkowanie: 1-2 razy dziennie po 35-40 kropel.

  • 100 g rozdrobnionego surowca (liście, owoce, pędy lub kora) zalać 500-700 ml wina wytrawnego.

Dawkowanie: 1 kieliszek dziennie przez 1-2 tygodnie. Kurację wznawiać co 2-3 miesiące.

Wyciąg

  • Świeże owoce zmiksować w stosunku 1:1 z wodą z cukrem lub miodem. Poddusić, zagrzać do wrzenia, odcedzić.

Dawkowanie: 30 ml 2 razy dziennie.

Sok

  • Tłoczyć całe owoce wraz z nasionami. Zamrozić w torebkach do lodu.

Dawkowanie: 30-50 ml 2 razy dziennie.

Owoce w syropie

  • 1 kg jagód zalać wrzącym syropem (50 dag cukru, 1szkl. wody). Pasteryzować.

Kompot

  • 1 kg jagód zalać wrzącym syropem (35-40 dag cukru, 1 l wody). Pasteryzować.

Dżem

  • 1 kg przecieru z jagód zmieszać z 1,5 kg cukru, dodać pół szkl. soku z jabłek. Gotować do osiągnięcia właściwej konsystencji.

Sproszkowane owoce i nasiona

  • Wysuszyć owoce wraz z nasionami w temperaturze 60°C. Rozdrobnić.

Dawkowanie: 0,5-1 g dziennie.

 Życzę owocnych prac i zapraszam do dzielenia się swoimi przepisami na przetwory z cytryńca chińskiego.

Źródło:
www.rozanski.li
Kawecki Z., Łojko R., Pilarek B. 2007. Mało znane rośliny sadownicze. Wyd. UWM, Olsztyn.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.