Typy mąki wykorzystywane do kuchennych prac
Ziarno zbóż zawiera wszystkie składniki potrzebne do wykiełkowania i wzrostu rośliny. Jest to więc swoisty spichlerz. Zewnętrzną część ziarna stanowi okrywa owocowo – nasienna bogata w składniki mineralne. Centralna część ziarna to bielmo, zawierające białko i węglowodany.
W wyniku jednorazowego zmielenia ziarna otrzymywana jest ciemna i gruba mąka razowa zawierająca wszystkie składniki ziarna. Istnieją dwa typy mąki razowej: mąka razowa żytnia oraz mąka razowa pszenna. W procesie produkcji mąk jasnych ziarno jest pozbawione cennej okrywy owocowo – nasiennej. Otrzymywana jest wysoko oczyszczona mąka oraz otręby.
Jakie są typy mąki?
Typy mąki są podstawowymi kryteriami określającym ich jakość i oznaczają jednocześnie zawartość minerałów. Im wyższa liczba oznaczająca typ mąki, tym więcej minerałów ona zawiera, jednocześnie jest ciemniejsza i ma grubszą granulację.
Przykładowo typy mąki 2000 oznaczają zawartość substancji mineralnych w ilości 2%, mąka jasna o niskim typie 500 zawiera ich aż 4 – krotnie mniej, tj. 0,5%.
Jakie typy mąki pszennej?
- typ 450 tortowa
- typ 500 krupczatka
- typ 550 luksusowa
- typ 650 bułkowa
- typ 750 chlebowa
- typ 850 chlebowa
- typ 950 durum
- typ 1400 sitkowa
- typ 1750 semolina
- typ 1850 graham
- typ 2000 razowa
- typ 2000 śrutowa
Jakie typy mąki żytniej?
- typ 500 jasna
- typ 580
- typ 650
- typ 720 pytlowa
- typ 800
- typ 950
- typ 1400 sitkowa
- typ 1850 starogardzka
- typ 2000 razowa
Szerzej poszczególne typy mąki zostały opisane w portalu jakkupować.
Dodaj komentarz