Typy mąki wykorzystywane do kuchennych prac

Ziarno zbóż zawiera wszystkie składniki potrzebne do wykiełkowania i wzrostu rośliny. Jest to więc swoisty spichlerz. Zewnętrzną część ziarna stanowi okrywa owocowo – nasienna bogata w składniki mineralne. Centralna część ziarna to bielmo, zawierające białko i węglowodany.

W wyniku jednorazowego zmielenia ziarna otrzymywana jest ciemna i gruba mąka razowa zawierająca wszystkie składniki ziarna. Istnieją dwa typy mąki razowej: mąka razowa żytnia oraz mąka razowa pszenna. W procesie produkcji mąk jasnych ziarno jest pozbawione cennej okrywy owocowo – nasiennej. Otrzymywana jest wysoko oczyszczona mąka oraz otręby.

Jakie są typy mąki?

typy mąki

Typy mąki

 

Typy mąki są podstawowymi kryteriami określającym ich jakość i oznaczają jednocześnie  zawartość minerałów. Im wyższa liczba oznaczająca typ mąki, tym więcej minerałów ona zawiera, jednocześnie jest ciemniejsza i ma grubszą granulację.

Przykładowo typy mąki 2000 oznaczają zawartość substancji mineralnych w ilości 2%, mąka jasna o niskim typie 500 zawiera ich aż 4 – krotnie mniej, tj. 0,5%.

Jakie typy mąki pszennej?

  • typ 450 tortowa
  • typ 500 krupczatka
  • typ 550 luksusowa
  • typ 650 bułkowa
  • typ 750 chlebowa
  • typ 850 chlebowa
  • typ 950 durum
  • typ 1400 sitkowa
  • typ 1750 semolina
  • typ 1850 graham
  • typ 2000 razowa
  • typ 2000 śrutowa

Jakie typy mąki żytniej?

  • typ 500 jasna
  • typ 580
  • typ 650
  • typ 720 pytlowa
  • typ 800
  • typ 950
  • typ 1400 sitkowa
  • typ 1850 starogardzka
  • typ 2000 razowa

 

Szerzej poszczególne typy mąki zostały opisane w portalu jakkupować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.