Czosnek – magiczne warzywo dla zdrowia

Czosnek

Magiczne warzywo jakim jest czosnek stosowane jest od tysięcy lat. Bez niego budowniczowie piramid tracili swe siły. W dzisiejszych czasach sił bez czosnku nie stracimy, ale czemu by nie skorzystać z ogromu jego prozdrowotnych właściwości.

Co cennego zawiera czosnek?

Najważniejszą, biologicznie aktywną substancją czosnku jest allicyna (1%). Powstaje ona z bezwonnej alliiny. Przekształcenie alliiny w allicynę następuje pod wypływem enzymu, który jest uwalniany, gdy roślina zostanie uszkodzona. Ma to miejsce np. gdy obieramy, kroimy czy miażdżymy czosnek.
Allicyna i inne związki siarkowe odpowiadają za charakterystyczny zapach czosnku. Im jest on intensywniejszy, tym więcej w czosnku cennych substancji. Warto wybierać czosnek o mocniejszym aromacie, gdyż wtedy jest większy jego potencjał leczniczy.
Czosnek zawiera również witaminy (C, B, PP), sole mineralne (wapń, fosfor, jod, miedź, żelazo, tytan, molibden, kobalt, nikiel, mangan, chrom, magnez, siarkę i cynk), fitosterole, flawonoidy, aminokwasy (glicynę i cysteinę), inulinę – ok. 58%, enzymy oraz prostaglandyny.
Skład liści czosnku, które są również jadalne, jest podobny do składu bulwy. Ilościowo liście mają mniej allicyny 0,1-0,3%, natomiast obfitują w witaminę C – 100-140 mg/100 g.

Czosnek

Czosnek

Jakie właściwości prozdrowotne ma „magiczne warzywo” – czosnek?

Czosnek wykazuje tak dużo korzystnych oddziaływań, iż jego spożycie będzie miało pozytywny wpływ na zdrowie niemal każdego z nas.

Najbardziej znanymi i najlepiej udokumentowanymi badaniami naukowymi oraz najczęściej wykorzystywanymi w domowym leczeniu są właściwości antybiotyczne czosnku. Odpowiadają za nie fitoncydy – roślinne antybiotyki, a wśród nich alliina. Bardzo ważnym jest fakt, że czosnek działa jako naturalny, silny antybiotyk o szerokim spektrum działania. Niszczy bakterie, grzyby, pierwotniaki i wirusy. Zwalcza przeziębienia i grypę. Pomaga w leczeniu bólu gardła, infekcji oskrzeli i płuc, stanów zapalnych żołądka i jelit. Jest pomocny w infekcjach ucha, przy zapaleniu zatok, przewlekłym katarze.
Na czosnek bakterie nie są w stanie rozwinąć oporności, dzięki czemu możemy zażywać go przez długi okres.
Czosnek jest stosowany w leczeniu chorób zakaźnych: angina, ospa, półpasiec, odra, świnka.

Przy stanach zapalnych górnych i dolnych dróg oddechowych wykorzystywane jest również działanie wykrztuśne czosnku. Ponadto jego spożywanie wpływa na zmniejszenie ilości produkowanej flegmy.
W obniżaniu gorączki pomaga działanie napotne czosnku.

Pasożyty są na przegranej pozycji po zetknięcie się z preparatami czosnkowymi.

Czosnek posiada bardzo silne właściwości przeciwutleniające. Antyoksydanty w nim zawarte wpływają na zwiększenie naszej odporności, odgrywają ważną rolę w profilaktyce nowotworów.
Czosnek działa hipoglikemicznie. Bierze udział w obniżaniu poziomu cukru we krwi u ludzi cierpiących na cukrzycę.

Spożycie czosnku usprawnia trawienie pokarmowe, reguluje wypróżnienia, pomaga w wydalaniu gazów, poprawia wchłanianie i przyswajanie pokarmów.

Czosnek działa przeciwmiażdżycowo. Allicyna zmienia korzystnie proporcję poziomu cholesterolu LDL/HDL. Czosnek skutecznie obniża poziom tłuszczów i cholesterolu we krwi. Leczy choroby krążenia. Reguluje ciśnienie krwi.

Ponadto czosnek wykazuje działanie uspokajające, przeciwdusznicowe, moczopędne,  żółciopędne oraz odkwaszające organizm.

Czosnek leczy wiele chorób skórnych. W celu pozbycia się czyraków czy owrzodzeń przykłada się na nie świeżą miazgę czosnkową. Czosnek będzie również pomocny osobom toczącym walkę z trądzikiem pospolitym.

Czosnek wykazuje właściwości tonizujące. Systematyczne zażywanie go wpływa na lepszą wydolność i ogólne wzmocnienie organizmu.

Badania naukowe nad potencjałem leczniczym czosnku.

Znane od tysięcy lat właściwości lecznicze czosnku potwierdzają liczne badania naukowe. Dowiodły one, iż aktywne biologicznie substancje występujące w czosnku działają m.in. przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, przeciwzakrzepowo.
Allicyna z czosnku ma silniejsze działanie antybiotyczne niż penicylina czy tetracyklina.

Badania naukowe dotyczące czosnku prowadzone są od lat 70 – tych. Można powiedzieć, iż czosnek jest jednym z najlepiej przebadanych warzyw. Potwierdzone są m.in. działanie antybiotyczne, przeciwpasożytnicze, żółciopędne, obniżające ciśnienie krwi.

Czosnek jest skutecznym przeciwutleniaczem. Ostatnie badania naukowe dowiodły, że jego siarkowe składniki posiadają właściwości przeciwrakowe. To oddziaływanie potwierdziły również doświadczenia przeprowadzone na zwierzętach.
Z kolei badania epidemiologiczne wskazują na niską zachorowalność na nowotwory układu pokarmowego u osób stosujących dietę bogatą w czosnek.

Czosnkiem zajmują się tak ważne instytucje jak Narodowy Instytut Raka (NCI), Agencja ds. Żywności i Leków (FDA), Rada Europy.

Czy są jakieś przeciwwskazania do spożywania czosnku?

Pewne przeciwwskazania w konsumowaniu dużej ilości czosnku są w przypadku ciąży oraz w trakcie karmienia piersią. Osoby chore na cukrzycę, stosujące terapię insulinową powinny być ostrożne. Przed zabiegiem chirurgicznym dobrze jest zrezygnować ze spożywania czosnku. Ogólnie, jeśli masz jakiś problem ze zdrowiem, zażywasz lekarstwa, lepiej skonsultuj temat konsumowania czosnku ze swoim lekarzem.

Ciekawostka o czosnku.

Istnieje czosnek słoni, który jak sama nazwa mówi musi być pokaźniejszych rozmiarów od swojego kuzyna – naszego zwykłego czosnku. Jego bulwy potrafią osiągnąć wielkość pomarańczy, przy czym składają się tylko z 4 do 6 ząbków.

 

O czosnku można pisać w nieskończoność. Wkrótce kolejne wpisy o nim.
Mam nadzieję, że zainteresowałam Was jego właściwościami prozdrowotnymi.

One Response to Czosnek – magiczne warzywo dla zdrowia

  1. I can’t recall the last time I really enjoyed a piece of
    writing just as much as this one. You have went beyond my expectations on this topic and I agree with
    your points. You’ve done well with this.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.