Ciasto z dyni bez cukru – sprawdzony przepis dla każdego
Ciasto z dyni. Pyszne i zdrowe, słodkie, a jednak bez dodatku cukru. Można je bezkarnie pałaszować. Proste w przygotowaniu. Polecam.
Głównym składnikiem ciasta jest dynia, która zachwyca pod każdym względem. Ten najpiękniejszy owoc jesieni zawiera w sobie ogrom składników odżywczych. Jest bogatym źródłem witamin, składników mineralnych oraz pektyn. Kolejne składniki ciasta jakimi są daktyle i rodzynki dostarczają naszemu organizmowi m.in. potasu, miedzi, fosforu, żelaza, witaminy B6.
Jakie składniki na ciasto z dyni
dynia starta na grubych oczkach – 500g
mąka pszenna pełnoziarnista (lub zwykła) – 400g
daktyle, rodzynki – 200g
jajko – 1 szt
soda – 2 łyżeczki
przyprawa do piernika – 2 łyżeczki
sól – 1/3 łyżeczki
olej – 2/3 szklanki
woda – 200ml (2/3 szklanki)
Jak przygotować ciasto z dyni
Rozpoczynamy pracę od przygotowania musu z daktyli i rodzynek. Wrzucamy bakalie do garnka, dodajemy wodę i od zagotowania trzymamy jeszcze całość ok. 2 minut na małym ogniu. Po przestudzeniu rozdrabniamy blenderem.
Dynię obieramy, ścieramy miąższ na grubych oczkach.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, przyprawę do piernika, sól. Mieszamy. Następnie dokładamy dynię, mus z daktyli i rodzynek, jajko, olej. Wyrabiamy ręcznie.
Przekładamy ciasto do formy. Całość starcza na 1 długą keksówkę. Czas i temperatura wypieku to 20 min w 200°C a następnie przez kolejne 25 min w 180°C.
Ciasto należy jeszcze kontrolnie sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy aby na pewno jest już gotowe (patyczek musi być suchy).
Przepis, z niewielkimi moimi zmianami, pochodzi ze strony forum rodzin wegańskich i wegetariańskich.
Spostrzeżenia do tematu „ciasto z dyni”
Ciasto zdarza mi się wkładać do jeszcze nie nagrzanego piekarnika. Wtedy też się udaje. Nastawiam na 200°C (góra-dół), włącznie z czasem dojścia do tej temp. piekę ok. 40 min, następnie, gdy ciasto z wierzchu wygląda na gotowe obniżam temp. do 180°C (dolna grzałka, termoobieg) i piekę jeszcze 10 – 15 min.
Ciasto z dyni, z uwagi na jego fajny skład, można bezkarnie podjadać. Dlatego robię je od razu z podwójnej porcji.
Daktyle i rodzynki dodaję do ciasta w proporcji 1:1. Można dorzucić jeszcze garść rozkruszonych orzechów.
Ciasto z dyni jest ciastem wilgotnym. Kroimy je dopiero po przestudzeniu.
Ciasto z dyni to świetna alternatywa dla niezdrowych słodyczy. Chętnie przygotowuję je z myślą o dzieciach, które czekają na małe co nieco.
Jeśli macie pytania, czy chcecie coś dodać od siebie do przepisu „ciasto z dyni„, zapraszam.
Czy zamiast dyni można użyć marchewki? 🙂
Teoretycznie tak, tylko być może będzie trzeba dodać odrobinę więcej mleka zsiadłego lub troszkę mniej mąki.