Ciasto z dyni bez cukru – sprawdzony przepis dla każdego

Ciasto z dyni

Ciasto z dyni. Pyszne i zdrowe, słodkie, a jednak bez dodatku cukru. Można je bezkarnie pałaszować. Proste w przygotowaniu. Polecam.

Głównym składnikiem ciasta jest dynia, która zachwyca pod każdym względem. Ten najpiękniejszy owoc jesieni zawiera w sobie ogrom składników odżywczych. Jest bogatym źródłem witamin, składników mineralnych oraz pektyn. Kolejne składniki ciasta jakimi są daktyle i rodzynki dostarczają naszemu organizmowi m.in. potasu, miedzi, fosforu, żelaza, witaminy B6.

Jakie składniki na ciasto z dyni

dynia starta na grubych oczkach – 500g
mąka pszenna pełnoziarnista (lub zwykła) – 400g
daktyle, rodzynki – 200g
jajko – 1 szt
soda – 2 łyżeczki
przyprawa do piernika – 2 łyżeczki
sól – 1/3  łyżeczki
olej – 2/3 szklanki
woda – 200ml (2/3 szklanki)

Jak przygotować ciasto z dyni

Rozpoczynamy pracę od przygotowania musu z daktyli i rodzynek. Wrzucamy bakalie do garnka, dodajemy wodę i od zagotowania trzymamy jeszcze całość ok. 2 minut na małym ogniu. Po przestudzeniu rozdrabniamy blenderem.
Dynię obieramy, ścieramy miąższ na grubych oczkach.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, przyprawę do piernika, sól. Mieszamy. Następnie dokładamy dynię, mus z daktyli i rodzynek, jajko, olej. Wyrabiamy ręcznie.
Przekładamy ciasto do formy. Całość starcza na 1 długą keksówkę. Czas i temperatura wypieku to 20 min w 200°C a następnie przez kolejne 25 min w 180°C.
Ciasto należy jeszcze kontrolnie sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy aby na pewno jest już gotowe (patyczek musi być suchy).

Ciasto z dyni

Ciasto z dyni

Przepis, z niewielkimi moimi zmianami, pochodzi ze strony forum rodzin wegańskich i wegetariańskich.

Spostrzeżenia do tematu „ciasto z dyni”

Ciasto zdarza mi się wkładać do jeszcze nie nagrzanego piekarnika. Wtedy też się udaje. Nastawiam na 200°C (góra-dół), włącznie z czasem dojścia do tej temp. piekę ok. 40 min, następnie, gdy ciasto z wierzchu wygląda na gotowe obniżam temp. do 180°C (dolna grzałka, termoobieg) i piekę jeszcze 10 – 15 min.
Ciasto z dyni, z uwagi na jego fajny skład, można bezkarnie podjadać. Dlatego robię je od razu z podwójnej porcji.
Daktyle i rodzynki dodaję do ciasta w proporcji 1:1. Można dorzucić jeszcze garść rozkruszonych orzechów.

Ciasto z dyni jest ciastem wilgotnym. Kroimy je dopiero po przestudzeniu.

Ciasto z dyni to świetna alternatywa dla niezdrowych słodyczy. Chętnie przygotowuję je z myślą o dzieciach, które czekają na małe co nieco.

Jeśli macie pytania, czy chcecie coś dodać od siebie do przepisu „ciasto z dyni„, zapraszam.

 

 

2 Responses to Ciasto z dyni bez cukru – sprawdzony przepis dla każdego

  1. Kasia pisze:

    Czy zamiast dyni można użyć marchewki? 🙂

    • Hygia pisze:

      Teoretycznie tak, tylko być może będzie trzeba dodać odrobinę więcej mleka zsiadłego lub troszkę mniej mąki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.