Cytryniec chiński (Schisandra chinensis)

Cytryniec chiński (Schisandra chinensis /Turcz./ Baill.) należy do rodziny cytryńcowatych (Schisandraceae).

Znany jest na świecie pod wieloma nazwami: limonnik kitajskij (Rosja, kraje byłego Związku Radzieckiego), Chinese magnolia vine, five-flavor berry. Najbardziej rozpoznawalnymi nazwami są jednak Schizandra (kraje anglosaskie) oraz Wu Wei Tzu a także  Wu Wei Zi (Chiny) .

Chińska nazwa Wu Wei Zi oznacza owoc o pięciu smakach – okrywa owocu jest słodka, miąższ kwaśny, nasiona gorzkie i cierpkie, a słonawy smak pojawia się w miarę przechowywania owoców.

Jak uprawiać cytryniec chiński ?

Cytryniec chiński to drzewiaste pnącze dorastające w naszych warunkach do ok. 8 m. Świetnie nadaje się do obsadzania płotów, altan, pergoli oraz innych podpór np. przy ścianach budynków. Wymagania uprawowe cytryńca są niewielkie. Jest rośliną mrozoodporną, wytrzymuje mrozy do -30⁰C i więcej. Najlepsze dla wzrostu cytryńca chińskiego jest stanowisko słoneczne lub w półcieniu.
Grona jagód cytryńca chińskiego przypominają duże i długie grona porzeczki czerwonej. Owoce oraz inne części rośliny, takie jak liście, pędy i kora, są bogate w związki czynne o właściwościach leczniczych i wzmacniających organizm ludzki. W Rosji i w krajach byłego Związku Radzieckiego, a także w Chinach cytryniec chiński znany jest i wykorzystywany w medycynie ludowej od bardzo dawna. Duże zainteresowanie konsumentów tą rośliną spowodowało zakładanie jej plantacji również w Europie.

Zbiór owoców następuje po pierwszych przymrozkach. Należy go prowadzić ostrożnie, ponieważ uszkodzone pędy zazwyczaj nie owocują przez kilka następnych lat. Po zbiorze suszy się owoce cytryńca na słońcu.

Więcej na www.futuregardens.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.