Syrop z kwiatu lipy – sposób przygotowania
Na początku lipca kwitnie lipa. Warto mieć w domowej spiżarce rozgrzewający syrop z jej kwiatów.
Jak przygotować syrop z kwiatu lipy?
Syrop z kwiatu lipy możemy przygotować na dwa sposoby. Ilości składników w obu przepisach są takie same.
100g kwiatów lipy
500g cukru
1l wody
sok z 1 cytryny
Syrop z kwiatu lipy – I sposób
Z wody, cukru i soku z cytryny sporządzić zalewę. Kwiaty ułożyć w słoju, zalać gorącą zalewą, zamieszać. Pozostawić pod przykryciem na 2-3 dni. Mieszać raz dziennie. Po przecedzeniu rozlać do butelek, pasteryzować.
Możemy również sporządzić syrop z kwiatostanów lipy (kwiaty wraz z listkami), otrzymujemy wówczas syrop lipowy o nieco odmiennym smaku.
Syrop z kwiatu lipy – II sposób
Kwiaty zmielić w maszynce, zalać gorącą wodą, dodać sok z cytryny, całość zagotować i odstawić na noc. Kolejnego dnia przecedzić, dodać cukier, zagotować i rozlać do wyparzonych butelek lub słoików.
Mielenie pozwala na pełniejsze wykorzystanie surowca, bez tego 30-40% czynnych składników jest traconych.
I don’t even understand how I finished up right here, however I assumed this post was good.
I don’t realize who you might be however definitely you are going to a famous blogger
if you aren’t already. Cheers!