Syrop z kwiatu lipy – sposób przygotowania

Syrop z kwiatu lipy

Na początku lipca kwitnie lipa. Warto mieć w domowej spiżarce rozgrzewający syrop z jej kwiatów.

 

Jak przygotować syrop z kwiatu lipy?

Syrop z kwiatu lipy możemy przygotować na dwa sposoby. Ilości składników w obu przepisach są takie same.

100g kwiatów lipy

500g cukru

1l wody

sok z 1 cytryny

Syrop z kwiatu lipy

Syrop z kwiatu lipy – I sposób

Z wody, cukru i soku z cytryny sporządzić zalewę. Kwiaty ułożyć w słoju, zalać gorącą zalewą, zamieszać. Pozostawić pod przykryciem na 2-3 dni. Mieszać raz dziennie. Po przecedzeniu rozlać do butelek, pasteryzować.

Możemy również sporządzić syrop z kwiatostanów lipy (kwiaty wraz z listkami), otrzymujemy wówczas syrop lipowy o nieco odmiennym smaku.

 

Syrop z kwiatu lipy – II sposób

Kwiaty zmielić w maszynce, zalać gorącą wodą, dodać sok z cytryny, całość zagotować i odstawić na noc. Kolejnego dnia przecedzić, dodać cukier, zagotować i rozlać do wyparzonych butelek lub słoików.

Mielenie pozwala na pełniejsze wykorzystanie surowca, bez tego 30-40% czynnych składników jest traconych.

One Response to Syrop z kwiatu lipy – sposób przygotowania

  1. Al Lamb Dallas Honda The Best Motor Cycle Dealer Dallas Texas pisze:

    I don’t even understand how I finished up right here, however I assumed this post was good.
    I don’t realize who you might be however definitely you are going to a famous blogger
    if you aren’t already. Cheers!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.