Ocet jabłkowy przepis – najprostsze wykonanie

Ocet jabłkowy
Zastanawiasz się, czy dasz radę samemu sporządzić ocet jabłkowy? Gwarantuję!!! Nic trudnego, zawsze się udaje. Już od kilku lat sporządzam jego duże ilości z podanych składników w „Ocet jabłkowy przepis”. Czynnikiem przemawiającym za tym, żeby samodzielnie wykonywać ocet jabłkowy jest wysoka jakość octu powstałego z tego przepisu, przy czym sam nastaw jest bardzo tani i wymaga małego nakładu pracy. To co, zaczynamy?
Ocet jabłkowy

Składniki do „Ocet jabłkowy przepis”

  • jabłka (niepryskane) lub tylko obierki z niepryskanych jabłek
  • przegotowana woda
  • 3 płaskie łyżki cukru (na 1 litr wody)

Sposób przygotowania – „Ocet jabłkowy przepis”

Nieumyte jabłka kroimy w ósemki lub w dowolnie małe kawałki, takie jakie wyjdą po usunięciu lokatorów z naszych owoców. Usuwamy gniazda nasienne, jabłka pozostawiamy ze skórkami. Z połowy jabłek przeznaczonych na ocet jabłkowy pozyskujemy skórki. Mieszamy w proporcji 1:1 kawałki jabłek i obierki z nich. Możemy do produkcji octu użyć tylko samych obierek z jabłek, pozostałych np. po obieraniu wspomnianych owoców na dżem. Wkładamy jabłka i skórki (bez upychania :)) do wyparzonego słoika, do 2/3 jego wysokości i zalewamy je letnią przegotowaną wodą z rozpuszczonym w niej uprzednio cukrem. Słoik przykrywamy kawałkiem płótna lnianego lub ręcznikiem kuchennym i zawiązujemy gumką. Całość odstawiamy w ciepłe miejsce i mieszamy 2 razy dziennie drewnianą łyżką.

Kiedy ocet jabłkowy jest gotowy

Po 2 – 3 tygodniach ocet jabłkowy jest gotowy. Dlaczego w „Ocet jabłkowy przepis” brak dokładnej informacji, kiedy przygotowywany produkt będzie gotowy? Czas fermentacji octu jabłkowego zależy od kilku czynników: od gatunku jabłek, od ilości bakterii jaką wprowadziliśmy do nastawu (fermentacja skórek jabłek przebiega szybciej) oraz od temperatury otoczenia.

Jak poznać, że ocet jabłkowy jest już gotowy

Pierwszym sygnałem do rozpoznania, czy ocet jabłkowy jest już gotowy to sposób, w jaki zachowuje się nastaw po wymieszaniu. Na początku zauważalny jest wyraźny proces fermentacji. Gdy przestanie nastaw tak wyraźnie się „burzyć’ dokonujemy jego dalszej oceny. Wąchamy. Gotowy ocet jabłkowy nie posiada zapachu alkoholu. Jego zapach jest ostry i jabłkowy. Po spróbowaniu właściwym smakiem będzie smak kwaskowy.

Rozlew octu jabłkowego do butelek

Gotowy ocet jabłkowy należy przecedzić przez poskładaną gazę. Jednorazowe przecedzenie nie zagwarantuje całkowitej klarowności octu jabłkowego. Wyprodukowanie mętnego octu jabłkowego to nie wada. Plusem takiego octu jest to, że zawiera więcej pektyn, które to korzystnie wpływają na nasz organizm. Jeśli pożądanym octem jabłkowym jest ocet klarowny, trzeba zlać go znad osadu po pierwszym przecedzeniu i jeszcze raz powtórzyć przecedzanie. Ocet jabłkowy rozlewamy do uprzednio wyparzonych butelek, zakręcamy i ostawiamy w chłodne miejsce.

Uwagi do „Ocet jabłkowy przepis”

W przepisie używamy nieumytych jabłek, gdyż na powierzchni skórki owoców znajdują się pożądane bakterie potrzebne do przeprowadzenia procesu fermentacji. Miejsce fermentacji octu jabłkowego nie może być bezpośrednio nasłonecznione. Powąchanie i spróbowanie octu jabłkowego po ok. tygodniu fermentacji da porównanie przy końcowej jego ocenie, przy określeniu, czy jest już gotowy. Proces fermentacji octu jabłkowego można przyspieszyć dodając 2 łyżki gotowego octu jabłkowego (niepasteryzowanego) do przygotowanego nastawu w ilości 2/3 słoika 0,9l. Zastanawiasz się, czy dasz radę samemu sporządzić ocet jabłkowy? Gwarantuję!!! Nic trudnego, zawsze się udaje. Już od kilku lat sporządzam jego duże ilości z podanych składników w „Ocet jabłkowy przepis”. Czynnikiem przemawiającym za tym, żeby samodzielnie wykonywać ocet jabłkowy jest wysoka jakość octu powstałego z tego przepisu, przy czym sam nastaw jest bardzo tani i wymaga małego nakładu pracy. To co, zaczynamy?
Ocet jabłkowy

Składniki do „Ocet jabłkowy przepis”

  • jabłka (niepryskane) lub tylko obierki z niepryskanych jabłek
  • przegotowana woda
  • 3 płaskie łyżki cukru (na 1 litr wody)

Sposób przygotowania – „Ocet jabłkowy przepis”

Nieumyte jabłka kroimy w ósemki lub w dowolnie małe kawałki, takie jakie wyjdą po usunięciu lokatorów z naszych owoców. Usuwamy gniazda nasienne, jabłka pozostawiamy ze skórkami. Z połowy jabłek przeznaczonych na ocet jabłkowy pozyskujemy skórki. Mieszamy w proporcji 1:1 kawałki jabłek i obierki z nich. Możemy do produkcji octu użyć tylko samych obierek z jabłek, pozostałych np. po obieraniu wspomnianych owoców na dżem. Wkładamy jabłka i skórki (bez upychania :)) do wyparzonego słoika, do 2/3 jego wysokości i zalewamy je letnią przegotowaną wodą z rozpuszczonym w niej uprzednio cukrem. Słoik przykrywamy kawałkiem płótna lnianego lub ręcznikiem kuchennym i zawiązujemy gumką. Całość odstawiamy w ciepłe miejsce i mieszamy 2 razy dziennie drewnianą łyżką.

Kiedy ocet jabłkowy jest gotowy

Po 2 – 3 tygodniach ocet jabłkowy jest gotowy. Dlaczego w „Ocet jabłkowy przepis” brak dokładnej informacji, kiedy przygotowywany produkt będzie gotowy? Czas fermentacji octu jabłkowego zależy od kilku czynników: od gatunku jabłek, od ilości bakterii jaką wprowadziliśmy do nastawu (fermentacja skórek jabłek przebiega szybciej) oraz od temperatury otoczenia.

Jak poznać, że ocet jabłkowy jest już gotowy

Pierwszym sygnałem do rozpoznania, czy ocet jabłkowy jest już gotowy to sposób, w jaki zachowuje się nastaw po wymieszaniu. Na początku zauważalny jest wyraźny proces fermentacji. Gdy przestanie nastaw tak wyraźnie się „burzyć’ dokonujemy jego dalszej oceny. Wąchamy. Gotowy ocet jabłkowy nie posiada zapachu alkoholu. Jego zapach jest ostry i jabłkowy. Po spróbowaniu właściwym smakiem będzie smak kwaskowy.

Rozlew octu jabłkowego do butelek

Gotowy ocet jabłkowy należy przecedzić przez poskładaną gazę. Jednorazowe przecedzenie nie zagwarantuje całkowitej klarowności octu jabłkowego. Wyprodukowanie mętnego octu jabłkowego to nie wada. Plusem takiego octu jest to, że zawiera więcej pektyn, które to korzystnie wpływają na nasz organizm. Jeśli pożądanym octem jabłkowym jest ocet klarowny, trzeba zlać go znad osadu po pierwszym przecedzeniu i jeszcze raz powtórzyć przecedzanie. Ocet jabłkowy rozlewamy do uprzednio wyparzonych butelek, zakręcamy i ostawiamy w chłodne miejsce.

Uwagi do „Ocet jabłkowy przepis”

W przepisie używamy nieumytych jabłek, gdyż na powierzchni skórki owoców znajdują się pożądane bakterie potrzebne do przeprowadzenia procesu fermentacji. Miejsce fermentacji octu jabłkowego nie może być bezpośrednio nasłonecznione. Powąchanie i spróbowanie octu jabłkowego po ok. tygodniu fermentacji da porównanie przy końcowej jego ocenie, przy określeniu, czy jest już gotowy. Proces fermentacji octu jabłkowego można przyspieszyć dodając 2 łyżki gotowego octu jabłkowego (niepasteryzowanego) do przygotowanego nastawu w ilości 2/3 słoika 0,9l.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.