Kasza jaglana na słodko. Pyszna i zdrowa.

Kasza jaglana na słodko może stanowić szybkie śniadanie przed szkołą czy przed pracą. Podana w pucharkach będzie fajnym deserem. Jedno przygotowanie a pyszne jedzenie ma cała rodzina, od niemowlaka po dorosłych.

Posiłek z kaszą jaglaną to sycące i jednocześnie lekkostrawne danie. Kasza jaglana ma same zalety. Działa na nasz organizm zasadotwórczo, usuwa z niego toksyny, nadmiar wilgoci, działa rozgrzewająco. Zawiera związki mineralne, witaminy, lecytynę. Jest bogata w antyoksydanty. Dostarcza nam węglowodanów i białka.

Polecam Wam gorąco desery z kaszą jaglaną jako zdrową alternatywę dla „tradycyjnych” słodyczy.

Przepis na „kasza jaglana na słodko”

Składniki podstawowe do kasza jaglana na słodko:

Kasza jaglana – ½ szklanki
Rodzynki lub daktyle – garść
Banan średniej wielkości – 1 szt.
Jabłko – 1 szt.
Woda – 2 i ½ szklanki

Składniki dodatkowe do kasza jaglana na słodko:

Orzechy, migdały
Suszone owoce, np. żurawina, morele, jagody
Świeże owoce

Składników dodatkowych dorzucamy  łącznie maksymalnie garść, tak żeby pozostawić dobrą konsystencję deseru. Wzbogacą one naszą kaszę smakowo i wpłyną na podwyższenie jej wartości odżywczej.

Kasza jaglana na słodko – przygotowanie

Opłukać na sitku kaszę jaglaną pod bieżącą wodą. Przesypać ją do garnka, dodać 2 i pół szklanki wody. Co jakiś czas mieszając doprowadzić do zagotowania. Gotować na bardzo małym ogniu ok.  15-20 minut. Podstudzić. Przelać kaszę do blendera. Dodać banana, rodzynki lub daktyle, jabłko. Jeśli nasza kasza będzie również daniem dla niemowlaka jabłko obieramy ze skóry. Zmiksować całość. Deser gotowy.

Jeśli nie posiadacie blendera możecie rodzynki lub daktyle rozgotować w garnku z kaszą. Po ugotowaniu kaszy dodać do niej wybrane dodatki. Drobnych dodatków nie musimy rozdrabniać, większe jak morele można pokroić, orzechy pokruszyć.
Rezygnując z rozdrobnienia kaszy blenderem lepiej ugotować ją gęstszą, w proporcji 1 : 3,5 (½ szklanki kaszy, ok. 2 szklanki wody).

Rodzynki i daktyle w tym przepisie służą do osłodzenia kaszy. Zamiast nich można uzyskać smak słodki stosując dodatek miodu lub syropu klonowego.

Możecie również dosypać do kaszy łyżeczkę kakao, wyjdzie wtedy po zmiksowaniu budyń czekoladowy.

Teraz jest sezon na świeże owoce. Z listy składników podstawowych można spokojnie usunąć banana i wsypać np. garść malin.

Jeśli macie swoje ulubione dania z kaszy jaglanej podanej na słodko zachęcam Was do podzielenia się nimi.
Może pierwszy raz będziecie przygotowywać danie z kaszą jaglaną? Jeśli macie pytania piszcie.

Życzę smacznego!

Kasia

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.