Chleb razowy na zakwasie- przepis

Chleb razowy na zakwasie

 

Jakie składniki na chleb razowy na zakwasie?

woda (przegotowana, o temp. pokojowej) – 750ml

ciasto z poprzedniego wypieku (ciasto robocze) – ok. 55g (1 czubata łyżka ciasta) lub zakwas

miód (opcjonalnie) – 50g (1 łyżka)

mąka żytnia typ 720 – 400g

mąka żytnia razowa typ 2000 – 250g

mąka pszenna typ 650 – 200g

sól17g (3 płaskie łyżeczki)

płatki owsiane110g (1 szklanka)

siemię lniane60g (1/3 szklanki)

pestki dyni80g (1/2 szklanki)

pestki słonecznika100g (1 szklanka)

Składniki przepis na chleb razowy dodać do formy wypiekacza w następującej kolejności: woda, ciasto z poprzedniego wypieku, miód, mąka, sól, płatki owsiane, siemię lniane. Wyrabiać na programie na makaron** łącznie 25min. Po 15 min wyrabiania dodać pestki słonecznika i dyni.

Wyjąć mieszadła, oddzielić trochę ciasta na kolejne wypieki (np. 1/3 słoika o pojemności 330ml), wygładzić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na 8 – 10h. Po wyrośnięciu piec 1h20min na programie „Chleb – pieczenie”, na najniższym stopniu przyrumienienia. Wyjąć chleb z formy po 20min od zakończenia pieczenia.

*ciasto z poprzedniego wypieku (ciasto robocze) – do pierwszego wypieku, gdy brak takiego ciasta, można wymieszać: 4 łyżki mąki żytniej, 1 łyżka mąki razowej, 1 łyżka płatków owsianych, 90 ml przegotowanej, letniej wody. Pozostawić w temperaturze pokojowej lub wyższej (np. obok kuchenki w czasie gotowania). Mieszać 2 razy dziennie. Po 2 – 3 dobach ciasto będzie miało charakterystyczny kwaśny smak i zapach, pojawią się pęcherzyki powietrza.

**program „Ciasto na makaron” to w moim wypiekaczu opcja samego wyrabiania.

Chleb razowy na zakwasie

Chleb razowy na zakwasie

Dodatkowe informacje dotyczące przepisu chleb razowy na zakwasie:

Z ilościami i rodzajami mąk można dowolnie kombinować. Ważne, żeby łączna masa wyniosła ok. 850g i powstało tępe ciasto.

Z ciasta powstałego z większym udziałem mąk żytnich otrzymuję chleb o bardziej zbitym miękiszu w porównaniu z proporcjami z przewagą mąki pszennej.

Również w stosowaniu dodatków istnieje dowolność. Inne propozycje to: sezam, kminek, otręby, śliwki suszone, rodzynki, nasiona soi lub soczewicy (ugotowane wcześniej według przepisu podanego na opakowaniu).

Ciasto robocze pozostawić najpierw do ukwaszenia w temp. pokojowej na 10 – 12h, następnie można je przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
W celu szybszego upieczenia kolejnego chleba, pozostawione na 2 doby w temp. pokojowej ciasto robocze będzie gotowe do użycia.

Wyrabianie ciasta z przewagą mąki pszennej trwa krócej – 15 min.

Podany przepis na chleb razowy można z powodzeniem wykorzystać też wtedy, gdy nie posiadamy wypiekacza. Składniki dodajemy do misy w kolejności: mąka, ciasto robocze, sól, dodatki, woda. Wyrabiamy. Rozdzielamy do form do pieczenia, które wypełniamy do 2/3 objętości. Po wyrośnięciu (8 – 10 h) pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C przez 1h.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.